MARDİN

Söylenildiği kadar varmış... Gündüz mezarlık, gece gerdanlık derlerdi ne anlama geliyor diye merak ederdim taaki bu manzarayı görene kadar. Bu manzara gerdanı andırıyor... Gündüz bile hayran kaldığım bu şehri gece göremeden ayrılmak durumunda kaldık... Ama ışıklar yanınca nasıl bir hale dönüşeceğini tahmin etmek zor olmuyor ışıl ışıl yanan bir gerdanlık... Gözlere ziyafet olsa gerek...


Güneşi kış ayında çok keskin, gözlük bile yetersiz kalıyor zaman zaman.


Sabah kahvaltısını orda yapmadan olmaz...Kahvaltıyı Mardin'de yapacak şekilde zaman planlaması yapman çok hoş...Unutmayacağım kahvaltılardan biri oldu benim için...

MARDİN Köşk

Sıla dizisinin çekildiği ev bu evmiş... Yıllar önce Mardinli bir genç Midyatlı bi güzele aşık olmuş... Ailesi zenginmiş kızın... Kızlarına Mezapotamya ovasına hakim büyük bir köşk yapması karşılığında gelin edebileceklerini söylemişler... Genç, bunun üzerine bu köşkü inşa ettirmiş...Bir ömür mutlu mesut yaşamışlar... Gökten 3 elma düşmüş... Biri onlara Biri bana Biri sana ... (Şuan da gerççekten de bir yandan elma yiyiyorum :)
Şehrin Taş oyacılık harikası evlerine hayran kaldım... Heryerde bir süsleme... Ne şıkır şıkır bi şehir böyle...Mardin çevresinde çıkarılan taş, oymacılığa uygun yumuşak bir taşmış, ee usta ellerle buluşunca ortaya bunlar çıkıyormuş... Taşın bu evdeki harcı özel olarak Horosandan getirtilmiş...Harcın içinde yumurta akı da varmış... çok ilginç değil mi? Bende duyunca çok şaşırdım. Meğer Mardinin en büyük sorunu yazın çıkan akrep ve haşerelermiş...Gülü seven dikenine katlanır misali, (bu taşın görünmeyen yüzü) haşere yuvası için çok elverişliymiş... Bu nedenle şehir teras evler şeklinde inşa edilmiş. Böylelikle Terasların üzerine yazın geçici kurdukları yerden çubuklarla yükseltilmiş yataklarda yatıyorlarmış... Gökyüzünün yıldız manzarasını bir düşünsene... Gelelim yumurta akına, Yumurta akı işte bu haşeratın o taşlara yuva yapmasını engelliyormuş.. Tabi bu harç çok pahalı olunca heryere yapılması pek mümkün olmuyor...
Bukadar şeyi ve daha fazlasını Seni beklerken çocuklar anlattı. Beni görünce başladılar, ''abla anlatayım mı? Abla Minareyi tutar gibi fotoğrafını çekeyim mi?''
Ne? :)
Meğer gerçekten baya şey biliyorlarmış... Ne demek istediğini anlamadım seni çağırırken, Gerçekten Minareyi tuturdular, sen de şaşırdın dimi? :) İtiraf et... Bukadarını beklemiyordun.


Bu taş oymaları tozlandığında, temizlik sırasında aşınıp bozulmaması için itina ile temizleniyormuş. Temizleme belli zamanlarda diş fırçaları kullanarak yapılıyormuş.

MARDİN Deyrulzafaran Manastırı

Bu Süryani Manastırını gezerken 20'şerli gruplar halinde aldılar bizi içeriye, öyle kafana göre gezicen sandın dimi :) Rehberin anlattığına göre burası hıristiyanlık gelmeden önce güneşe tapanların inşa ettiği bir tapınakmış...Sonradan üzerine bu manastır inşa edilmiş...Altaki Mahzene benzer o tapınak kısmını gezerken tüylerim diken diken oldu... Meğer Fotoğraf çekmek için yaslandığım dört duvardan biri ve diğerleri süryanilerin önde gelen din adamlarının mezarlarıymış...Mezarlar her 50 yılda bir açılıp üzerine yeni ölen din adamı, elinde asası tahtında oturur vaziyette gömülüyormuş, önceki 50 senelik olan din adamının kemikleri aynı mezarda yana doğru istiflenerek yenisine yer kazanılıyormuş.. Burası Süryaniler için çok kutsal bir manastır olduğu için özellikle buraya getiriliyormuş ölen din adamları..
O yıllarda bu tapınak inşa edilirlen demir ve harç henüz bulunmadığı için kemerli olarak inşa edilmiş tavanları, sıkıştırma yöntemiyle yapılmış. Büyük taşların bir araya getirilip sıkıştırılmasıyla oluşturulmuş. Demirden de sağlam bir metod, üzerinde hala, onca ağırlığıyla koca manastırı ayakta tutabiliyor o yıllar öncesinin inşaası..

MARDİN Sabancı Müzesi


Kentte mülk sahiplerinin oturmak için yaptırığı evler hariç, bütün yeni yapılar eski mimariye uygun, kent dokusunu bozmayacak türden...Bankalar bile...
Taş oymacılığı sanatını icra eden insanları Mardin sokaklarında eskisi gibi görmek (sayıları çok azaldığı için) mümkün olmuyor, artık burdaki balmumu amca gibi müzelik oldular...

Mardin bitkisel sabunları

Bilmeden bizde en ün sahibi dükkana girmişiz. Okadar çok sabun satan dükkan varki... Ve sabunlar çok çeşitli... Almadıklarımda da aklım kaldı. Takliti çok çabuk üretildiği için sürekli kalıp ve damga değiştirmek zorunda kalıyorlarmış. Sen harıl harıl dükkanı fotoğraflarken, ben de bu dağınık dükkanın neyini çekip duruyor diyordum, fotoğrafı görünce farkettim nekadar hoş sevimli bir dükkan olduğunu, içindeyken karmaşık gelmişti. Sonra sabancı müzesinde aynı dükkanın senin çektiğin gibi fotoğraflarını görünce çok şaşırdım.. Hıım dedim bakarken, demekki gerçekten fotoğraflıkmış ama ben görememişim. Kutluyorum seni.

HASANKEYF Harika Günbatımı 20 Kasım 2010



Mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yerlerden biri hasankeyf. Fotoğraflarına bakardım fakat gidip görmek çok başkaymış. O dingin sessizliği, ezgisel su şırıltısı, temiz havası, gidilince tatılacak şeyler... Üstelik o boyut farklılığını ancak o atmosferdeyken anlayabiliorsun. Nekadar geniş ve derin bir vadi aslında...İnsanı dinlendiriren, dinlendirirken düşündüren çok başka bir havası var.
Arka fonda sıra sıra ilerleyen ineklere bayıldım doğrusu :)



DİYARBAKIR 19 Kasım 2010







Diyarbakır olurda künefe olmaz mı :) Olsada yesek şimdi

DİYARBAKIR Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Yaş Otuzbeş! Yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
Delikanlı çağımızdaki o cevher,
Yalvarmak yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider...



ELAZIĞ Hazar Gölü




MALATYA Bir sonbahar...

Yerlerde okadar çok yaprak vardıki, çıldırmış gibi onları atıp tuttum ogün...Annemin hep söylediği gibi yaprak ayaklamak çok zevkliymiş...hışır hışır... :)


Yaprakların üzerine uzandım sonra boylu boyumca ve yattığım yerden yukarıya bakınca gördüğüm manzaraya hayran kaldım... Harika dimi?
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Hayatın renkleri... |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.