MARDİN Köşk

Sıla dizisinin çekildiği ev bu evmiş... Yıllar önce Mardinli bir genç Midyatlı bi güzele aşık olmuş... Ailesi zenginmiş kızın... Kızlarına Mezapotamya ovasına hakim büyük bir köşk yapması karşılığında gelin edebileceklerini söylemişler... Genç, bunun üzerine bu köşkü inşa ettirmiş...Bir ömür mutlu mesut yaşamışlar... Gökten 3 elma düşmüş... Biri onlara Biri bana Biri sana ... (Şuan da gerççekten de bir yandan elma yiyiyorum :)
Şehrin Taş oyacılık harikası evlerine hayran kaldım... Heryerde bir süsleme... Ne şıkır şıkır bi şehir böyle...Mardin çevresinde çıkarılan taş, oymacılığa uygun yumuşak bir taşmış, ee usta ellerle buluşunca ortaya bunlar çıkıyormuş... Taşın bu evdeki harcı özel olarak Horosandan getirtilmiş...Harcın içinde yumurta akı da varmış... çok ilginç değil mi? Bende duyunca çok şaşırdım. Meğer Mardinin en büyük sorunu yazın çıkan akrep ve haşerelermiş...Gülü seven dikenine katlanır misali, (bu taşın görünmeyen yüzü) haşere yuvası için çok elverişliymiş... Bu nedenle şehir teras evler şeklinde inşa edilmiş. Böylelikle Terasların üzerine yazın geçici kurdukları yerden çubuklarla yükseltilmiş yataklarda yatıyorlarmış... Gökyüzünün yıldız manzarasını bir düşünsene... Gelelim yumurta akına, Yumurta akı işte bu haşeratın o taşlara yuva yapmasını engelliyormuş.. Tabi bu harç çok pahalı olunca heryere yapılması pek mümkün olmuyor...
Bukadar şeyi ve daha fazlasını Seni beklerken çocuklar anlattı. Beni görünce başladılar, ''abla anlatayım mı? Abla Minareyi tutar gibi fotoğrafını çekeyim mi?''
Ne? :)
Meğer gerçekten baya şey biliyorlarmış... Ne demek istediğini anlamadım seni çağırırken, Gerçekten Minareyi tuturdular, sen de şaşırdın dimi? :) İtiraf et... Bukadarını beklemiyordun.


Bu taş oymaları tozlandığında, temizlik sırasında aşınıp bozulmaması için itina ile temizleniyormuş. Temizleme belli zamanlarda diş fırçaları kullanarak yapılıyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Hayatın renkleri... |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.